top of page

Longrevalidatie

wandelen op loopband

Kan longrevalidatie u helpen?

Wanneer u longproblemen heeft, dan heeft u vaker last van kortademigheid en benauwdheid. Dit is o.a. bij COPD, astma en COVID-19 patiënten. U kunt er in het dagelijks leven last van hebben. U zult soms denken "ik blijf wel rustig zitten, want dan heb ik geen last". Maar dan wordt uw conditie steeds slechter. De longrevalidatie kan u helpen weer actief te worden!

 

Uw longspecialist heeft een longfunctietest laten doen en gekeken hoe u longen nu functioneren. Aan de hand daarvan is bepaald of oefentherapie bij u kan helpen. Tijdens het intakegesprek bespreken we waar u last van heeft, hoe actief u bent en wat u graag weer zou willen doen. Om dit goed in kaart te brengen nemen we enkele vragenlijsten af. Ook zullen we een loop- of fietstest doen om uw inspanningsvermogen te meten. 

De trainingen kunnen individueel of in groepsverband zijn. De groepstrainingen hebben de voorkeur, omdat u zo ook de ervaringen van andere longpatiënten kunt bespreken. U kunt indien nodig in ons fitnesscentrum uw eigen zuurstof gebruiken. We passen de trainingen aan, aan uw benauwdheidsgevoel en energieniveau. Dat kan per training verschillen. Dit is individueel maatwerk, ook als in groepsverband traint. 


Bij welke klachten helpt longrevalidatie?
Uw longspecialist heeft samen met u bepaald dat longrevalidatie goed voor u is. Het doel is dat u na de revalidatie een beter uithoudingsvermogen heeft zodat u in het dagelijks leven weer actief kunt zijn. Bewegen bij COPD zorgt o.a. voor een beter uithoudingsvermogen, minder benauwdheid, meer energie, dagelijkse bezigheden gaan makkelijker, meer ontspannen gevoel, spierkracht verbeterd en een kleinere kans op een longaanval of ziekenhuisopname (1). 

Wij zijn aangesloten bij het landelijke netwerk Chronisch ZorgNet en het regionale netwerk LEF 010 voor longrevalidatie in de regio Rotterdam.

De fysiotherapeuten:

Kevin Neleman

bottom of page