top of page

Kinder-manuele therapie

Slapen als een baby

Wat is kinder-manuele therapie?

Zuigelingen kunnen een beweegprobleem hebben in hun nek waardoor ze bepaald gedrag vertonen of anders bewegen dan normaal. Dit is bijvoorbeeld te zien aan een dwangmatige voorkeurshouding van het hoofdje of veel huilen. Voorheen werd dit het KISS syndroom genoemd. Het kind en de ouders kunnen hier veel last van hebben. De kinder-manueeltherapeut kan helpen!

De kinder-manueeltherapeut is specialist op het gebied van functioneren van gewrichten bij zuigelingen en kinderen (stoornissen op functieniveau). Na een uitvoerige screening en onderzoek kan er direct behandeld worden. Er worden zachte technieken gebruikt om de nekfunctie te verbeteren.

Veiligheid

Dit staat altijd voorop in onze behandelingen. In het EWMM - het kwaliteitsregister voor kinder-manueel therapie - zijn er in 15 jaar geen complicaties geregistreerd (1). Ook zijn er geen studies die negatieve effecten van manuele therapie bij zuigelingen, bestaande uit mobilisaties conform de standaarden in Nederland, aantonen (2). Hetzelfde geldt voor manuele therapie bij kinderen (3). 

 

U kunt op deze pagina meer informatie lezen over kinder-manuele therapie. 


Bij welke klachten kan het helpen?
Enkele veelvoorkomende voorbeelden van functiestoornissen bij zuigelingen zijn: scheefstand van het hoofd en vooral naar één kant gedraaid, scheefgroei van de schedel, veel overstrekken met het hele lichaam, veel huilen en slechte slaap, scheefstand van de rug en ongelijke heupstand. Of de kinder-manueeltherapeut u het beste kan helpen, wordt bepaald na het intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Wanneer het geen functiestoornis van de nek (voorheen KISS syndroom) blijkt te zijn, kunnen wij u doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut. Wij hebben een samenwerking in de kinderfysiotherapie. 

De fysiotherapeuten:

Peter Heiszwolf

Nicole Overmaat

bottom of page